Over shanties2018-03-21T09:00:32+00:00
Bestel hier één van onze cd’s
Datum/Tijd Evenement Categorie
wo, 19-12-2018
10:15 - 11:30
Generale repetitie t.b.v. duoconcert 11 januari
Cultureel Centrum Elckerlyc, Hilvarenbeek
besloten
do, 27-12-2018
20:00 - 22:15
Vakantiehotel de Postelhoef
de Postelhoef, Luyksgestel
besloten

Over Shanties

Shanties zijn liederen die stammen uit de tijd van de zeilvaart. Het zijn ritmische arbeidsliederen die aan boord gezongen werden tijdens het zware en eentonige werk. Bijvoorbeeld bij het anker lichten of bij het werk aan de pompen. Naast de werkliederen zijn er ook de ballades, waarin het harde leven aan boord, de willekeur van het scheepsgezag, de goede of de slechte eigenschappen van het schip, of de emotionele binding met de wal werden bezongen.

Niet al de liederen vonden hun ontstaan uit de zeevaart. Een aantal werden overgenomen uit het arbeidsrepertoire van negers, die belast werden met het laden en lossen van de schepen. Of uit het milieu van houthakkers en goudzoekers, waarin zeelui soms enige tijd hun geluk beproefden en vervolgens met kennis van nieuwe melodieën en teksten naar de zeevaart terugkeerden.

De meeste shantyliederen worden ingezet door de voorzanger (shantyman) en zijn te verdelen in verschillende categorieën.

Capstan-shanty

Deze werden gezongen tijdens het hijsen van het anker door middel van de kaapstand (capstan). Dit was vaak lang en zwaar werk en door het zingen van een vast ritme moest het werk aangenamer worden.

Drag-shanty

Drag-shanties werden gezongen tijdens het hijsen van de zeilen en gaf de mannen wat rust tijdens het trekken aan de touwen. Ook dit was lang en zwaar werk.

Fore-bitters

Verder niet te vergeten de vele melancholieke liederen die gaan over het afscheid nemen, de gevaren op zee, de vrouwen thuis en het avontuur in vreemde landen. Al deze liederen geven een duidelijk beeld van het leven en werken van de internationale zeeman in de 18e en 19e eeuw.